Mostantól az Oszkár telekocsikra is az Autóőrszem figyel

2020. november 30. - Mától az ország vezető telekocsirendszer üzemeltetőjének közel 160 ezer autósa számára automatikusan elérhetővé válik az Autóőrszem rendszám alapú üzenetküldő alkalmazás által kínált védelem. Így a sofőrök és járókelők a már megszokott módon az Oszkáron regisztrált autósokat is értesíthetik, ha problémát észlelnek gépjárművükkel kapcsolatban.

Adj több figyelmet az autóknak


Az Autóőrszem ötlete több mint két éve született meg, mikor bizonyossá vált, hogy szükség van egy olyan alkalmazásra, ahol az autósok tudnak egymásnak üzenni. Természetesen nem vezetés közbeni üzengetésről beszélünk, hanem olyan hétköznapi dolgokról, hogy figyelmetlenségből rossz helyen parkoltunk, vagy épp égve hagytuk a fényszórót. Az Autóőrszem segítségével csupán pár kattintással üzenni lehet az autótulajdonosnak, ha valaki bármilyen problémát észlel egy gépjárművel kapcsolatban.

Az alkalmazás első verziója 2019-ben látott napvilágot. Célunk az autós-kultúra fejlesztése, egy olyan autós közösség elindítása, ahova bárki csatlakozhat, aki szeretne segíteni a másiknak.
A visszajelzéseknek köszönhetően mára sikerült olyan funkciókkal bővítenünk, amik lehetővé teszik, hogy bárki szívesen használja az applikációt. Egyszerűen be kell írni a rendszámot, akinek tulajdonosát riasztani szeretnénk és bejelölni, hogy miről szeretnénk értesíteni.
Már lehetőség van szabadszavas üzenetküldésre is, ami a felhasználók kérései alapján építettünk be a rendszerbe. Valamint az autóval nem rendelkezők is tudnak segíteni, ugyanis Facebook Messenger vagy Viber segítségével is tudnak riasztást küldeni a nem regisztrált, de segíteni akaró járókelők. A rendszer anonim, nem derül ki, hogy személy szerint kihez tartozik a gépkocsi vagy, hogy ki küldte az riasztást.

Együttműködés a magyar autósokért


Az Autóőrszem attól lesz sikeres, hogy ha minél több rendszámot regisztrálnak, hiszen csak akkor kaphatja meg valaki a riasztást, ha regisztrálta saját rendszámát. Annak érdekében, hogy minél több autó élvezhesse az autóőrszemek figyelmét, nem volt kérdés, hogy támogatjuk az Oszkár együttműködési kezdeményezését: „Mi is többször láttunk már olyan autóst, akinek meghibásodott a féklámpája, sőt, elhagyott rendszámtáblát is találtunk. Ilyenkor megnéztük az Oszkár rendszerében a rendszámot, hátha a felhasználóink között szerepel az autós, és tudunk neki üzenni. Szóval már az Oszkárnál is felmerült, hogy kellene erre valamilyen megoldást fejleszteni a rendszerben, ha már Magyarország egyik legnagyobb autós közösségét építettük fel. Amikor megtudtuk, hogy az Autóőrszem csapata pont erre a problémára kínál megoldást, egyértelművé vált, hogy érdemes lenne együttműködnünk. Az Oszkár rendszerében jelenleg közel 160 ezer regisztrált autós található meg, összesen több mint 200 ezer rendszámmal. Utasokkal együtt 840 ezer felhasználóról beszélünk, szép nagyra duzzadt már a közösség az elmúlt 13 évben.” (Prácser Attila, az Oszkár telekocsi egyik alapítója).

Az Oszkar.com Telekocsi szolgáltatást 2007. november végén indította el két egyetemista, Gyürüs Máté és Prácser Attila. Az Oszkár mára több mint 840 ezer felhasználóval Magyarország legkedveltebb telekocsi szolgáltatása.
A rendszer célja, hogy összehozza az egy irányba tartó autósokat és utasokat. A hosszabb útra induló autósok meghirdethetik az autóban lévő szabad helyeiket, így csökkentve útiköltségüket, míg az utasok egy megfizethető, gyors és rugalmas utazási formát találhatnak.
Az utazás, a közösség sokszínűsége miatt, mindenképpen élménnyé válik.

Így segítünk közös erővel az autósoknak


Az együttműködés eredményeként mostantól azok az értesítések, amik olyan rendszámra érkeznek, amik még nincsenek regisztrálva az Autóőrszem rendszerében, továbbításra kerülnek az Oszkárhoz. Ha az adott rendszám szerepel az ottani rendszerben, akkor az értesítés a megszokott módon célba talál.

Az adatvédelemre nagy hangsúlyt fektettünk az együttműködés tervezésekor: a rendszámnak csupán a kódolt alakja és a hozzá tartozó üzenet utazik a két rendszer között, mindez titkosított kapcsolaton keresztül. Így az Oszkárnak nem lesz tudomása róla, hogy ki küldte a riasztást, az Autóőrszem pedig nem fogja tudni, hogy az adott rendszám, amire a bejelentés érkezett, kihez tartozik, csupán arról értesül, hogy sikerült-e az Oszkáron kézbesíteni az üzenetet.

A felhasználásnak továbbra is fontos része a visszaélések minimalizálása, ezért a riasztást kapó autótulajdonos az Oszkáron keresztül is értékelheti a riasztást, valamint jelezheti az esetleges zaklató bejelentést.

Távol, de még is közel


Mindennapjainkat sajnos most a távolságtartás jellemzi. De ez nem jelenti azt, hogy egy kis odafigyeléssel ne tehetnénk jobbá ezeket a napokat.
Az Autóőrszem a közösség erejével, összetartásával működik. Bárki lehet autóőrszem, hiszen jót tenni jó! Szeretnénk, ha nem mennének el az emberek az olyan problémák mellett, ami pár kattintással orvosolható, és másnak óriási segítség. Az autó értek, legyen az bárkié, vagy legyen az bármilyen!